Ring oss nå

22 79 79 22

signature-washroom

Ferien √łdelagt av "feriemage"

19/06/2013

Dårlig mat eller hygiene i utlandet:

Hver fjerde nordmann har fått ferien ødelagt av «feriemage»

En fersk InFact-undersøkelse viser at hver fjerde nordmann (23 prosent) har opplevd å få utenlandsferien ødelagt på grunn av dårlig håndhygiene eller dårlig mat. Sett i lys av nærmere 900 000 norske «pakketurister» på tur i sommer, betyr det trolig at flere tusentalls av dem kan se frem til en ferie preget av oppkast og diaré. Heldigvis viser også undersøkelsen at vi har blitt flinkere til å ta våre forhåndsregler

InFact-undersøkelsen ble gjennomført 10. juni i år, og totalt ble 1012 nordmenn spurt om deres hygienevaner på reiser utenlands. Bak undersøkelsen står hygieneselskapet Initial. Daglig leder Espen Agnalt i Initial er ikke overrasket over det høye antallet av sykdomsrammede nordmenn på ferie. Han mener det er to viktige årsaker til at så mange nordmenn rammes av såkalt «feriemage». Det ene henger sammen med at stadig flere nordmenn velger fjerne og eksotiske destinasjoner, eksempelvis land i Afrika og «nye» deler av Asia. Flere av disse landene har en helt annen bakterieflora enn hva vi er vant til. Dernest er det veldig mange reisende som ikke tenker på konsekvensen av at de forflytter seg så raskt fra et land til et annet.

Smitte raskt spres til hele reisefølget

– Tidsdifferansen fra du befinner deg hjemme i Norge til du sitter på en restaurant i Tyrkia er kanskje bare 8-10 timer. På så kort tid rekker ikke kroppen å tilpasse seg naturlig fra «hjemlige» til «utenlandske» bakterier. Overser du dette og ikke tar dine forholdsregler, er veien til en uke på toalettet kort. Dessverre er slike tarmbakterier svært smittsomt og dermed kan hele reisefølget slås ut. Da blir ferien en sørgelig opplevelse, sier Agnalt.

I år vil ekstra mange nordmenn rammes av sykdom på reise. Sterk kronekurs, lave priser i populære ferieland, rekordstor feriepengeutbetaling og en sommer som regnet bort i fjor, gjør at det forventes ekstra mange nordmenn til utlandet i sommer. En undersøkelse utført av Respons Analyse på vegne av Star Tour, viser at interessen for utlandet i år er voldsom. Så mange som 875 000 nordmenn reiser på en såkalt «pakketur» i sommer.

Jo yngre, jo mer utsatt

Det er spesielt barn og ungdom som rammes av sykdom på ferie i utlandet. Tall fra Folkehelseinstituttet og Europeiske Forsikring viser at mellom 7000 og 8000 barn under 15 år blir så syke på ferie at de må oppsøke lege under oppholdet. Flesteparten av disse barna er under 5 år, og mest utbredt er diaré eller luftveisinfeksjoner, som lungebetennelse, ørebetennelse eller bronkitt. Hele 95 prosent av sykdomstilfellene har tilknytning til matsmittesykdommer, som salmonella eller kampylobakter. Heldigvis er det få barn som opplever alvorlige sykdommer på en utenlandsferie.

Tallene fra Folkehelseinstituttet og Europeisk Forsikring bekreftes av funnene i InFact-undersøkelsen. Konklusjonen herfra er entydig: Jo yngre du er, jo mer utsatt er du for smitte gjennom dårlig mat eller hygiene. I aldersgruppen 18-29 år sier 28 prosent av spurte at de har fått ferien ødelagt pga. sykdom. Tilsvarende tall i aldersgruppen 30-44 år, 45-64 år og 65+ år er henholdsvis 25, 23 og 15 prosent.

– Det er ganske naturlig at de aller yngste barna er mest utsatt. De putter hendene i munnen uten å tenke på det, og når vi gjennom bakteriestudier vet at 85 prosent av all bakteriesmitte skjer via hendene er minstepjokken spesielt utsatt, sier Agnalt.

Når det gjelder aldersgruppen 20-30, så mener Agnalt at det trolig henger sammen med at de yngre er mindre kritiske til hva de spiser, hvor de spiser, og ikke minst når de spiser enn de eldre. – Mens eldre nyter godt stekte biffer på dyrere restauranter, spiser de unge som er ute og fester på byen nattmat fra små boder med langt dårligere hygieneforhold.

Syv av ti brukerhåndesinfeksjonsmidler

Heldigvis viser undersøkelsen at vi blir stadig flinkere til å ta våre forholdsregler. Således er det håp om at antallet ferierende nordmenn som får ødelagt. Når respondentene får spørsmål om de tar med seg hånddesinfeksjon når de er ute på reise, bekrefter hele syv av ti at de alltid eller noen ganger tar med seg slike produkter. Nesten fire av ti (38 prosent) sier de alltid tar med slike produkter på tur. Ikke overraskende er kvinner de mest påpasselige, hvor 47 prosent sier de alltid har med hånddesinfeksjon på reise, mot 27 prosent av mennene.

– Dette var svært gledelige tall, og det viser at vi blir stadig mer bevisste på å beskytte oss mot bakteriesmitte når vi er på reise. Trolig henger dette litt sammen med svineinfluensaen som vi hadde for noen år siden, som på mange måter ble tidenes ”wake up call” for hvor viktig det er med hygiene. Da skjønte vi for alvor hvor lite som skal til for å øke vårt smittevern, sier Agnalt.

Tips for å unngå å bli syk på utenlandsferier:

  • Bli mer bevisst på god håndhygiene. Vask hendene ofte, og selvsagt etter toalettbesøk og før måltider. Husk spesielt tommelen som er vår mest «skitne» finger, og som vi ofte glemmer. Fjern skitt under neglene.
  • Ha med desinfeksjonsmidler. Spesielt viktig er dette for små barn, men sørg for å velge produkter som er milde mot huden, slik at de også kan brukes i ansiktet.
  • Drikk kun flaskevann og unngå isbiter.
  • Skrell all frukt og sørg for at kjøtt, fisk og skalldyr er gjennomstekt før du spiser. Unngå salatblader, uskrellede grønnsaker, majoneslignende sauser og kalde skalldyr.
  • Få i deg væske og salt. Bruk diaréstoppende midler hvis du er nødt til å reise eller du blir veldig dårlig. Det kan være en god idé å ha med salt/sukker-pulver som er spesielt egnet til å erstatte væsketap. Husk i så fall å blande ut pulveret med rent flaskevann.
  • Ta en forhåndsvurdering av stedet før du bestemmer deg for å spise der. Spesielt gjelder det når du kjøper nattmat fra en matvogn uten gode hygieneomgivelser.
  • Snakk med ditt apotek på forhånd og få tips om ulike legemidler du kan ha med deg på reisen.
  • Forsikre deg om at du har eventuelle vaksiner for din destinasjon.

Eksterne kilder:

www.klikk.no/foreldre/helse/article433603.ece

www.startour.no/om-star-tour/Presse/Pressemeldinger/Reiserekord-Nordmenn-pa-Europa-toppen-i-ferie/

For mer informasjon:

Espen Agnalt, adm. dir. i Rentokil Initial Norge AS
Mobil: +47 913 46 477, [email protected]

Om Initial Services

Initial er ekspert på sanitærløsninger og er markedsledende innen hygieneløsninger til toalettet. Selskapet er en totalleverandør av serviceløsninger for toalettrom, fra montering til vedlikehold og leveranser av hygieneprodukter. Initial er den største divisjonen i Rentokil Initial, en global servicebedrift som sysselsetter mer enn 68 000 ansatte i 50 land.

#